2010-01-10 19:11:20• hírek • Gozner Gertrud

Ha törvénytelenség történt, korrigálni fogjuk

A kulturális tárca új vezetőjeként milyen tervei vannak az elkövetkező időszakra?

- Ebben a pillanatban még az új költségvetés nincs megszavazva, a tervezet az nagyon gyenge, és addig amíg nincs a költségvetés elfogadva nem is tudjuk igazából a dolgokat előre megtervezni. A 2010-es esztendőre nem ígérhetek nagy látványos dolgokat, mert nem lesz pénz rá, ezt az első pillanattól kezdve így kell kezelni. 2011-re viszont szeretném ha elő tudnánk készíteni olyan programokat, amelyeket utána könnyen be lehetne indítani. Amint mindenféleképpen folytatni fogok az a műemlék helyreállítás.

Miben áll a műemlék-helyreállítási program?

- Például az, ami szerintem megérne egy hosszabb programot és magyar vonatkozása is van, az Árpád kori templomokat felvenni az Országos Műemlék-helyreállítási Programba. Először elő kell készíteni hozzá a dokumentációt, ennek ideje néhány hónap, utána felkerül az épület a listára, majd a finanszírozás a következő költségvetési évben megoldódik. Nagyon szeretném, úgy ahogy korábban a fa templomokat bevitték a programba, ugyanúgy az Árpád kori templomok is bekerüljenek.

A kultúra digitalizálásával kapcsolatosan szeretnénk előkészíteni egy olyan programot, amely a kortárs kulturális örökségnek a digitális megőrzése. Románia az utolsó helyen van az Európai Unióban, ami a digitalizálást jelenti. Erre a projektre már vannak elképzelések és ezeket valószínűleg a legrövidebb időn belül elindítjuk.

A másik nagyobb tervünk, amit szintén a 2010-es esztendőben szeretnék előkészíteni valamilyen formában, hogy az év végétől, de a jövő év elejétől be lehessen indítani: olyan nagyszabású képzőművészeti vándorkiállítások a szervezése a múzeumok által, de a minisztérium finanszírozásával, amelyek erdélyi kiterjesztésben megmutatnák az itteni műélvezőknek is az európai vagy világörökségnek a részét.

 

Milyen törvénymódosításokra készül?

- 2010-ben módosítani fogunk a műemlékvédelmi, a múzeumi és a közkönyvári törvényen. Ezeket egy kicsit összeszedjük, érthetővé, egyértelművé tesszük, másrészt a nagy beruházásoknál az Európai Bizottság Fejlesztési Bankja által támogatott projektet fogjuk előre vinni. Ez egy hosszú lejáratú kölcsön, amit már 2007-ben megkötöttek és most indul néhány nagyobb program, mint például a Bukaresti Nemzeti Színház teljes rehabilitációja, a Román Opera rehabilitációja, ami szintén nagyon fontos projekt. Sajnos a Szilágy megyei kulturális igazgatóság épületén kívül más erdélyi épületnek a felújítása nincs benne. Kolozsváron befejeződött a magyar színháznál a stúdió felépítése, ott amit szeretnénk elkészíteni, a teljes színház rehabilitációja, ami nagyon sok pénzt jelent, de nincsenek meg a tervek rá.

 

Kíván lépni a szatmárnémeti Pannónia szálló ügyében, ahol a tulajdonos önkényesen változtatást vitt vége az épület küllemén?

- A választási kampányban hallottam a Pannónia szálló ügyéről. Eddig a tárcánál nem került szóba, nem is volt mikor. Meg fogom nézni a dokumentációt, illetve láttam, hogy mi történt az átjárónál a Filharmónia felett. Ebben a pillanatban nem tudok többet mondani, mert még nem volt időm átnézni. Ha törvénytelenség történt ott, akkor azt korrigálni fogjuk. Mindenképp szigorítani kell a műemlékvédelmi törvényen, ott ahol kihágás, szándékos rongálás történik, a büntetés sokkal határozottabb kell legyen.

Legtöbbször kapnak egy büntetést, amit könnyen kifizetnek, mert nem nagy összeg például egy olyan vállalkozó esetében, mint aki a Pannónia szállót is megvásárolta. Kötelezni kell, hogy visszaállítsa az eredeti állapotot és lebontsa amit oda épített engedély nélkül. Nagyon szigorított szabályozásnak vagyok ebben a híve, és nagyon erős büntetéseknek. A kulturális örökségnek az épített örökség nagy mértékben a része, az ember beleszületik, és akkor döbben rá annak az értéknek a súlyára amit egy műemléképület jelent, amikor valamit elrontanak.


Kelemen Hunor az új alprefektus beiktatására érkezett Szatmárnémetibe


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: